Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) törenle kapılarını açtı.

Kızılcahamam 20.10.2021 - 22:46, Güncelleme: 20.10.2021 - 22:46 14328+ kez okundu.
 

Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) törenle kapılarını açtı.

Anadolu’nun değerlerini dünyaya pazarlamayı amaçlayan Yöresel ürünler Fuarı (YÖREX) COVID-19 salgını nedeniyle bir yıl aradan sonra yeniden kapılarını yeniden ziyaretçilere açıldı.

“Ülkenin tüm renkleri bir araya geldi” TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu fuarın açılışında yaptığı konuşmada, YÖREX’in 10 yılda 1 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını söyledi. YÖREX’in Türkiye’nin coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesine önemli katkılar sunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “10 yılda tescilli coğrafi işaret sayısı 110’dan 921’e, başvuru sayısı ise 160’tan 721’e çıktı. YÖREX, coğrafi işaret algısının ve bilinirliğinin artmasını sağladı. YÖREX, ayrıca Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) özel ödülüne ve Oda-Borsa Proje Yarışması Jüri Özel ödülüne layık görüldü. YÖREX artık Türkiye’nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretler vitrinidir. Burada ülkemizin tüm renkleri bir araya geldi.” Son 10 yılda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ını, oda ve borsaların tescil ettirdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, tescil edilen ve başvurusu yapılan ürün sayısının 642’ye ulaştığını ifade etti. TOBB olarak coğrafi işaretlerde nicelikten niteliğe geçiş vizyonu oluşturduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Oda ve borsalarımız vasıtasıyla coğrafi işaret üreticilerini kayıt altına almaya başladık. Üreticiler, tescil sahibi olan oda veya borsa ile sözleşme yaparak, coğrafi işaretli ürünün üretimine başlıyor. Oda ve borsalarımız da bunu denetliyor, piyasanın oluşmasını sağlıyor. YÖREX’i, yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir buluşma noktası haline getirdik” şeklinde konuştu.  Fuarda Kızılcahamam yöresel ürünleri de tanıtılıyor     RAKAMLARLA COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER  -Son 12 yılda coğrafi işaret tescilli yöresel ürün sayısı 109’dan 921’e çıktı. -Tescil başvuru sayısı 160’tan 723’e yükseldi. -Avrupa Birliği’nde 7 ürün tescillendi, 24 ürünün tescil işlemleri devam ediyor. -Dünyada yaklaşık 10 bin coğrafi işaretli ürün bulunuyor
Anadolu’nun değerlerini dünyaya pazarlamayı amaçlayan Yöresel ürünler Fuarı (YÖREX) COVID-19 salgını nedeniyle bir yıl aradan sonra yeniden kapılarını yeniden ziyaretçilere açıldı.

“Ülkenin tüm renkleri bir araya geldi”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu fuarın açılışında yaptığı konuşmada, YÖREX’in 10 yılda 1 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını söyledi. YÖREX’in Türkiye’nin coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesine önemli katkılar sunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “10 yılda tescilli coğrafi işaret sayısı 110’dan 921’e, başvuru sayısı ise 160’tan 721’e çıktı. YÖREX, coğrafi işaret algısının ve bilinirliğinin artmasını sağladı. YÖREX, ayrıca Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) özel ödülüne ve Oda-Borsa Proje Yarışması Jüri Özel ödülüne layık görüldü. YÖREX artık Türkiye’nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretler vitrinidir. Burada ülkemizin tüm renkleri bir araya geldi.”

Son 10 yılda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ını, oda ve borsaların tescil ettirdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, tescil edilen ve başvurusu yapılan ürün sayısının 642’ye ulaştığını ifade etti. TOBB olarak coğrafi işaretlerde nicelikten niteliğe geçiş vizyonu oluşturduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Oda ve borsalarımız vasıtasıyla coğrafi işaret üreticilerini kayıt altına almaya başladık. Üreticiler, tescil sahibi olan oda veya borsa ile sözleşme yaparak, coğrafi işaretli ürünün üretimine başlıyor. Oda ve borsalarımız da bunu denetliyor, piyasanın oluşmasını sağlıyor. YÖREX’i, yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir buluşma noktası haline getirdik” şeklinde konuştu. 

Fuarda Kızılcahamam yöresel ürünleri de tanıtılıyor 

 

 RAKAMLARLA COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER 

-Son 12 yılda coğrafi işaret tescilli yöresel ürün sayısı 109’dan 921’e çıktı.

-Tescil başvuru sayısı 160’tan 723’e yükseldi.

-Avrupa Birliği’nde 7 ürün tescillendi, 24 ürünün tescil işlemleri devam ediyor.

-Dünyada yaklaşık 10 bin coğrafi işaretli ürün bulunuyor

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kizilcahamamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.