Mimardı yoğurtçu oldu

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 31.03.2007 - 22:00, Güncelleme: 31.03.2007 - 22:00 3685+ kez okundu.
 

Mimardı yoğurtçu oldu

Diyarbakır'da mimarlık fakültesini bitirdiği 2001 yılında iş bulamayan Necla Pirizade, borç parayla açtığı yoğurt üretim tesisinde şimdi 4'ü bayan 10 kişiye istihdam sağlıyor.

Küçük çaplı projelerinden parasını almakta zorlanan Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Pirizade, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdare Başkanlığı'nın (KOSGEB) düzenlediği Genç Girişimci Geliştirme Programı eğitimlerine katılarak aldığı sertifikadan sonra yoğurt işine girdi. Yoğurt ihtiyacının yüzde 70'inin köy evlerinde bakır bakraçlarda hazırlanan yoğurtlarla karşılandığı Diyarbakır'da, elektrik mühendisi Halil Bayrak ile birlikte buldukları borç parayla iş hayatına başladıklarını anlatan mimar Pirizade, "Mezun olduktan sonra 2001 krizinde iş bulamadım. Ufak tefek yaptığım projelerin de parasını almakta güçlük yaşadım. KOSGEB'in düzenlediği Genç Girişimci Geliştirme Programı eğitimlerine katıldım. Elektrik mühendisi arkadaşım Halil Bayrak ile hobi amacıyla bir iş yapmaya karar verdik. Köylerde hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan yoğurtların tüketildiği kentte doğal, ama hijyenik bir yoğurt tesisi kurmaya karar verdik. Eş dosttan aldığımız 10 bin YTL borç parayla küçük bir tesis kurduk" dedi. "Mimarlık fakültesinde hayallerimizi boş kağıtlara çizerek mezun olduk. 'Süt ve sütçülük de kadın işidir' diyerek yoğurtçuluk işine girdik" diyen Necla Pirizade, Diyarbakır varoşlarında küçük bir fabrikada her gün sabah 7'den gece 11'e kadar 2 ton doğal yoğurt üretiyor ve yanında 4'ü bayan 10 kişi çalıştırıyor. Pirizade, doğal olarak ürettikleri yoğurdun köy yoğurduna rakip olabilmesi için aynı şekilde bakır bakraçlarda büyük marketlere, restoranlara ve hastanelere pazarladıklarını söyledi. Diyarbakır'da 4 yoğurt fabrikasının ürettiği 11 ton yoğurdun talep üzerine 2 tonunu üretmekte zorlandıklarını kaydeden Pirizade, bunun üzerine kredi kullanarak yeni makineler alıp tesisi büyüterek iadesiz kaplarda pazarlamaya başladıklarını dile getirdi. Ailesinin bir yıl süresince bu işi yaptığını bilmediğini ifade eden mimar, "Bu işi ben buldum, ben yaptım; kimse karışamaz. Aileme bir yıl sonra söyledim. Babam ve erkek kardeşlerim tepki göstermedi. Ailem kadına saygılı olduğu için beni okuttu. 5 kız, 2 erkek kardeşiz. Yurt dışında yaşayan ağabeyimle birlikte evin geçimini ben sağlıyorum" şeklinde konuştu. Diyarbakır'daki kadınların iyi iş imkanlarına sahip olduğunu savunan Pirizade, iş anlaşmalarında cinsiyetinin herhangi bir problem oluşturmadığını kaydetti. Hedefi Diyarbakır ve bölgenin tamamına doğal ve hijyenik yoğurt yedirmek olsa da süt işinin riskli olduğunu, bu nedenle büyümeyi emin adımlarla atacağını söyleyen mimar Necla Pirizade, "Artık ben mimar değilim, yoğurtçuyum. Ama zaman zaman hobi olarak proje de çiziyorum" dedi.
Diyarbakır'da mimarlık fakültesini bitirdiği 2001 yılında iş bulamayan Necla Pirizade, borç parayla açtığı yoğurt üretim tesisinde şimdi 4'ü bayan 10 kişiye istihdam sağlıyor.

Küçük çaplı projelerinden parasını almakta zorlanan Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Pirizade, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdare Başkanlığı'nın (KOSGEB) düzenlediği Genç Girişimci Geliştirme Programı eğitimlerine katılarak aldığı sertifikadan sonra yoğurt işine girdi.

Yoğurt ihtiyacının yüzde 70'inin köy evlerinde bakır bakraçlarda hazırlanan yoğurtlarla karşılandığı Diyarbakır'da, elektrik mühendisi Halil Bayrak ile birlikte buldukları borç parayla iş hayatına başladıklarını anlatan mimar Pirizade, "Mezun olduktan sonra 2001 krizinde iş bulamadım. Ufak tefek yaptığım projelerin de parasını almakta güçlük yaşadım. KOSGEB'in düzenlediği Genç Girişimci Geliştirme Programı eğitimlerine katıldım. Elektrik mühendisi arkadaşım Halil Bayrak ile hobi amacıyla bir iş yapmaya karar verdik. Köylerde hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan yoğurtların tüketildiği kentte doğal, ama hijyenik bir yoğurt tesisi kurmaya karar verdik. Eş dosttan aldığımız 10 bin YTL borç parayla küçük bir tesis kurduk" dedi.

"Mimarlık fakültesinde hayallerimizi boş kağıtlara çizerek mezun olduk. 'Süt ve sütçülük de kadın işidir' diyerek yoğurtçuluk işine girdik" diyen Necla Pirizade, Diyarbakır varoşlarında küçük bir fabrikada her gün sabah 7'den gece 11'e kadar 2 ton doğal yoğurt üretiyor ve yanında 4'ü bayan 10 kişi çalıştırıyor. Pirizade, doğal olarak ürettikleri yoğurdun köy yoğurduna rakip olabilmesi için aynı şekilde bakır bakraçlarda büyük marketlere, restoranlara ve hastanelere pazarladıklarını söyledi.
Diyarbakır'da 4 yoğurt fabrikasının ürettiği 11 ton yoğurdun talep üzerine 2 tonunu üretmekte zorlandıklarını kaydeden Pirizade, bunun üzerine kredi kullanarak yeni makineler alıp tesisi büyüterek iadesiz kaplarda pazarlamaya başladıklarını dile getirdi.

Ailesinin bir yıl süresince bu işi yaptığını bilmediğini ifade eden mimar, "Bu işi ben buldum, ben yaptım; kimse karışamaz. Aileme bir yıl sonra söyledim. Babam ve erkek kardeşlerim tepki göstermedi. Ailem kadına saygılı olduğu için beni okuttu. 5 kız, 2 erkek kardeşiz. Yurt dışında yaşayan ağabeyimle birlikte evin geçimini ben sağlıyorum" şeklinde konuştu.

Diyarbakır'daki kadınların iyi iş imkanlarına sahip olduğunu savunan Pirizade, iş anlaşmalarında cinsiyetinin herhangi bir problem oluşturmadığını kaydetti. Hedefi Diyarbakır ve bölgenin tamamına doğal ve hijyenik yoğurt yedirmek olsa da süt işinin riskli olduğunu, bu nedenle büyümeyi emin adımlarla atacağını söyleyen mimar Necla Pirizade, "Artık ben mimar değilim, yoğurtçuyum. Ama zaman zaman hobi olarak proje de çiziyorum" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kizilcahamamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.