Leman Dergisinden alçaklık! Peygamber Efendimiz'e hakaret ettiler: Gözaltılar var

Konya'da 2021 yılında 7 kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından aile üyelerinin açıklamalarını görmezden gelerek katliamı 'ırkçı saldırı' olarak provoke eden Leman Dergisi, kapağına Mevlana'yı başına silah dayanmış bir şekilde karikatürize etmişti.

Sözde dergi, yeni bir skandala daha imza atarak yayınladığı bir karikatürle Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'i ve Hz. Musa'yı resmetti.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI! GÖZALTI KARARI VERİLDİ
Leman dergisinin 26 Haziran 2025 tarihli sayısında yer alan karikatür ile ilgili dini değerlerin alenen aşağılandığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re'sen soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlaması ile derginin Genel Yayın Yönetmeni olan 2 kişi, derginin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve eser sahibi olmak üzere toplam 4 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Hazreti Muhammed'in karikatürünü çizen Leman dergisi çalışanı D. P., İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonla evinde yakalanarak ters kelepçe ile gözaltına alındı.

Derginin yazı işleri müdürü Z.A. adlı şahıs da yakalanarak gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı verilen Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü'nün yurt dışında olduğu öğrenildi. 
DERGİ TOPLATILACAK- SOSYAL MEDYA HESAPLARINA ERİŞİM ENGELİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, derginin bahse konu sayısının toplatılmasına karar verildi. Ayrıca, dergiye ait sosyal medya hesaplarına erişim engellenmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığı belirtildi.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"İnançlarımıza yönelik saygısızlık asla kabul edilemez. Bir mizah dergisi tarafından Peygamber Efendimizin karikatürünün çizilmesiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanununun 216. maddesi gereğince 'dini değerleri alenen aşağılama' suçundan adli soruşturma başlatılmıştır.

Hiçbir özgürlük, bir inancın kutsallarını çirkin bir şekilde mizah konusu yapma hakkı tanımaz. Peygamber Efendimizin karikatürize edilmesi ya da herhangi bir şekilde görsel olarak temsil edilmeye çalışılması; sadece dini değerlerimize değil, aynı zamanda toplumsal barışa zarar vermektedir. Milyonlarca Müslümanın inançlarını hiçe sayan bu provokasyon girişimine karşı gerekli hukuki adımlar gecikmeksizin atılacaktır."

BAKAN YERLİKAYA: BU ZİHNİYETİ LANETLİYORUM
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Leman dergisinin saygısızlığı hakkında "Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in hayasızca karikatürize edilmesini şiddetle kınıyorum. Yapılan basın özgürlüğü değildir. Yapılan ifade özgürlüğü değildir. Dini değerlerimizi aşağılayan, Müslümanların vicdanında derin yaralar açan bu tür girişimler provokasyon amaçlıdır ve buna cüret edenler hukuk önünde hesap verecektir. Peygamber Efendimizin karikatürünü yaparak hakaret eden bu zihniyeti lanetliyorum." açıklamasını yaptı. 

BAKAN KURUM: ŞİDDETLE KINIYORUM
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı , sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Hazreti Muhammed'in karikatürünü yayımlayan dergiye tepki göstererek, şunları kaydetti:

"Karikatür adı altında Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e, Hazreti Musa'ya, kutsalımıza, inancımıza saygısızlıkta bulunanları şiddetle kınıyorum. Leman adlı derginin hadsiz tutumu asla mizah olamaz. Provokasyon amacı taşıyan karikatür basın özgürlüğüyle kesinlikle bağdaşmaz, bu ancak ve ancak onların köhnemiş zihniyetlerinin bir yansımasıdır.