Ülke genelinde 'çök-kapan-tutun' tatbikatı

Türkiye genelinde ilk kez uygulanan "çök-kapan-tutun" tatbikatı, saat 18.57 itibariyle gerçekleştirildi.

1999 Düzce depreminin yıl dönümünde yapılan olan bu tatbikat, herkes için büyük önem arz ediyordu.

Tatbikat kapsamında, saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilen "Hayati Uyarı Bildirimi" ile Türkçe ve İngilizce sesli uyarı yapıldı.

Vatandaşların panik olmaması için sirenler çalınmadı

Televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlandı, vatandaşlar tatbikat sırasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda "çök-kapan-tutun" hareketini yaptı.

Haber Alma ve Yayma Sistemi'nden (HAY) verilen anonslar cami ve belediye hoparlörlerinden yayınlandı. Tatbikat esnasında vatandaşların panik olmaması için sirenler çalınmadı.

1999'daki depremde hayatını kaybedenler için dua edildi

Tatbikat öncesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Merkezi'nden yönetilen tatbikat için Düzce, İstanbul, İzmir, Elazığ, Kahramanmaraş, Erzurum ve KKTC'den canlı yayın bağlantısına katılarak, vali ve AFAD il yöneticilerinden bilgi aldı.

Düzce ile yapılan canlı bağlantıda, İl Müftüsü Rüstem Can 12 Kasım 1999'daki depremde hayatını kaybedenler için dua etti.

Tatbikat öncesi bilgilendirme yapıldı

Tatbikat öncesinde AFAD Başkanı Yunus Sezer, tatbikata ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Saat 18.57'de deprem uyarısının yapılmasıyla hem AFAD merkezindeki hem de bağlantı yapılan illerdeki katılımcılar, "çök-kapan-tutun" hareketini yaptı.

Bu arada tatbikat kapsamında AFAD Merkezi bahçesinde, afet yönetimine ilişkin bilgilendirmelerin yapıldığı stantlar ve araçlarda afet anında ve sonrasında yapılacaklara ilişkin bilgi paylaşıldı.

"Afet gelmeden hazır olmamız, hazırlık yapmamız lazım"

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tatbikat öncesinde açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

"17 Ağustos 1999 depremi öncesinde televizyonlarda kimse depremi tartışmıyordu. Gazetelerde deprem konusunda ne bir uyarı, ne bir yorum yoktu. Gündemimizde deprem beklentisi de yoktu. Fakat bir anda tüm hayatımız tüm gündemimiz değişti. 12 Kasım 1999 saat 18.57'den bir saniye öncesine kadar da ülkemizin tüm gündemi depremdi.

Ekranda uzmanlar tartışıyordu. Herkes fay hatları hakkında yorum yapıyordu, anlamaya çalışıyorduk. Ancak kimsenin aklına Düzce'de böyle bir şey olacağı gelmiyordu. Bir büyük deprem yaşamıştık üst üste ikincisinin geleceğini düşünmüyorduk ama öyle olmadı.

Afet gelmeden hazır olmamız, hazırlık yapmamız lazım. Devlet olarak 1999’dan sonra çok mesafe katettik. AFAD Başkanlığı’mız kuruldu. Afet anı ve sonrası için bir model ortaya kondu. Her biri için ayrı planlar oluşturuldu. Nihayetinde birçok adım atıldı.

Arkadaşlarımız az önceki sunumlarda tatbikatın nasıl olacağıyla ilgili bilgileri sundu. Vatandaşlarımızdan ricamız 1 dakikalarını bize ayırsınlar. Küçük bir hareketle, kendilerini ve çevrelerini test etsinler.

Son 10 günde kurumlarımızla bu tatbikata hazırlanıyoruz. Bu yıl, tatbikat yılı. Geçen yıl eğitim yılıydı. Afetle karşı karşıya kaldığımızda ne yapabileceğimiz konusunda hazırlıklar yapıyoruz. Bu meselenin bütün paydaşları 10 gündür bir farkındalık sağlamaya çalışıyor."