Partiler genç oyların peşinde

Gençler daha hayatlarının başında, okullarını henüz bitirmişken siyasete atılabilecek, hatta yeni değiştirilen Anayasa ile 25 yaşındaki bir genç milletvekili bile olabilecek. Bu nedenle önemli miktarda oy potansiyeli olan gençler son dönemde partiler için hedef kitle haline geldi.

Parti gruplarında gençler boy gösteriyor, mesajlar da hep onlara yönelik. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Seçim tarihi ne olursa olsun gençlerin adaylığı engellenmeyecek" dedi.

AK Parti henüz 25 yaşında milletvekilliğine aday olacaklar için pozitif ayrımcılık uygulayıp uygulamama konusunda bir karar almadı ama parti teşkilatlarının havuzunda biriken parayı gençler için kullanma düşüncesi var.

CHP ise "gençlerin dinamik yapısından faydalanmak şart" görüşünde. Genel Başkan Yardımcısı Algan Hacaloğlu "Adaylık ücreti konusunda 25-30 yaş arasındakilere kolaylık sağlarız" dedi.

Benzer tutumlar DYP ve ANAP'ta da yaşanıyor. MHP ise "Gençlerin duyacakları ilgi doğrultusunda önlerini açarız" mesajını verdi

Partiler gençleri çekme yarışında ancak 25 yaşında ya üniversite öğrencisi ya da okulunu henüz bitirmiş olan gençler siyasetçilere mesafeli, siyasete ise temkinli yaklaşıyor.

2007 seçimlerinde gençler ayrı bir öneme sahip olacak. Onları siyasete kazandırmak ise yine büyüklerin kararına bağlı kalacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, milletvekili seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesini öngören kanunu 19 Ekim 2006'da onaylamıştı.