Meleklerin aklı varmı:tartışması

'Akli sorumlulukları yoktur'

Panelin sorular bölümünde bu cümlenin düzeltilmesinin istenmesi üzerine devreye giren Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, Sevindi'ye destek vererek şunları kaydetti:
"Kuran-ı Kerim'de emanetin akıl olduğu söylenmektedir. Aklın insana yüklendiği ifade edilir. Melekler sorumsuz, sorumluluğu olmayan varlıklardır. Akılsızdırlar. Günah işlemezler, erkeklik veya dişilikleri yoktur. Sadece Allah'ın emirlerini yerine getirirler. Günümüzdeki robotlar gibidirler. Akli sorumlulukları yoktur. Melekler, aklı olmayan varlıklardır."

'Bilgilerimizi test edelim'

Yeprem, dinleyicilerin "Onlar nurdan yaratıldı. Nur akıldan daha mı düşük derecededir. Biz akli varlıklar olarak biliyorduk" şeklinde itirazları üzerine de, "Demek ki yanlış biliyorsunuz. Melekler dindar varlıklar değildir. Din insanlar ve cinler içindir. Dindar olun, ama dini dar olmayın. Yaratan Kuran'da insanları ve cinleri ibadet etmeleri için yarattığını söyler" karşılığını verdi. Salondaki uğultuların artması üzerine Yeprem, "Bilgilerimizi de dindarlığımızı da test etmemiz gerekiyor. Görüşlere saygı duyarım ama bu konu anlattığım şekildedir" diyerek tartışmaya son noktayı koydu.