Maliye'den fişe karşı pos cihazı

Başta lokantalar, doktorlar, avukatlar ve kuyumcular olmak üzere bir çok sektörde pos cihazı bulundurulması zorunluluğu getirilerek vergi kaçırılması engellenecek.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Gelir idaresi Başkanı Osman Arıoğlu, emeklilerden sonra çalışanlarda da vergi iadesi için fiş toplama zorunluluğunun kalkması üzerine, vatandaşın fiş istemez olduğunu ve bazı mükelleflerin de vergi kaçırmanın yolunu bulduğunu söyledi.

Belge almanın ayıp olmadığını ve fiş vermemenin cezasının 139 YTL olduğu belirten Arıoğlu, "Her ne kadar yarınlarımız ve ekonomik anlamda güçlü bir ülke olabilmemiz için fiş ve fatura almamız gerekiyorsa da doğrusu çok da dikkat etmiyoruz. Ülkemizin geleceği için fiş almalıyız. Tüketici olarak bizler fiş almayınca satıcı konumundaki bazı esnaflar da "ohh ne ala" deyip, vergiden kaçırıyor. Kaçırılan her vergi ise yine bizim cebimizden çıkıyor. İşte bunu önleyebilmek için mutlaka ve mutlaka fiş veya fatura almak veya kredi kartı kullanmak gerekiyor" diye konuştu.

Pos'an çekilince Maliye'den kaçısın olmadığını kaydeden Arıoğlu, "Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde esnaf mutlaka o alış verişin fişini kesmek zorunda kalıyor. Ancak yine de vergi kaçırmayı kafasına koyan bazı mükellefler bu defa da post cihazlarını iptal ederek, vatandaşı nakit alış verişe zorluyor" dedi.

Bu nedenle Gelir İdaresi olarak bazı sektörler için post cihazı zorunluluğu getireceklerini belirten Arıoğlu, "Artık bazı noktalarda kademe kademe post cihazını bulundurmak zorunluluğu getiriyoruz. örneğin lokantalar Post cihazı zorunluluğu sadece lokantalarla sınırlı kalmayacak elbet. Listenin devamında avukatlar, doktorlar ve kuyumcular da var" diye konuştu.