Köy su depolarına yeni klorlama sistemi

Kızılcahamam Alpagut köyüne Ankara’da bir ilk gerçekleştirilerek güneş enerji sistemi ile çalışan tam otomatik klorlama sistemi yapıldı.

 

Bir özel firma tarafından geliştirilen sistemi incelemek üzere Alpagut köyüne gelen İlçe Kaymakamı Bilal Çelik sistem hakkında bilgi aldı.

Sistem köy içme suyu deposuna kuruldu. Depodaki su ve klor oranını sürekli ölçüm yaparak otomatik olarak klorlama yapıyor. Klor oranını ölçümler neticesinde düzenli tutup yönlendirme yapan sistem güneş enerjisi ile çalıştığı için elektrik maliyetinin de olmadığını belirten firma yetkilileri, daha önceki sistemlerde su ölçümü olmadığı için belirli oranlarda klor tablet atılıyordu. Böyle bir metot ile yapılan klor az geldiğinde faydası olmazken çok atıldığında ise kanserojen içeriği oluşturduğunu belirten yetkililer. Bu cihazın saniyelik ölçümler ile klorlama yaptığını belirterek daha sağlıklı sonuç alındığını belirttiler.

İlçe kaymakamı Bilal Çelik firma yetkililerini dinledikten sonra şunları söyledi. “104 köyü bulunan ilçemizde depoların sürekli olarak her 15 günde bir analizlerinin alındığını ifade ederek şimdiye kadar su ile ilgili Kızılcahamam genelinde bir sıkıntı meydana gelmemiştir. Fakat klorlama sisteminin sağlık açısından gerekli olduğunu belirterek maliyetin uygun olması durumunda sistemin kullanılabileceğini aksi takdirde ifade etti.

Köy Muhtarı Hacı Şahin ise sistemin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek daha önce depoya bize verilen tabletleri atıyorduk 50 tonluk bir depoya beş klor tableti atıyoruz fakat bu bazen erimiyor diyerek bu sistem ile daha verimli sonuçlar alınabileceğini ifade etti. Sistemin maliyetinin 6.500 TL yi bulduğu ifade ediliyor