Jeopark ta son durum muhtarlar ne diyor

Ankara Üniversitesi, Kızılcahamam Belediyesi, Kızılcahamam ve Çamlıdere Kaymakamlığı Jeolojik Mirası koruma derneği ile ortaklaşa düzenlenen “ Jeoturizm den beklentiler, projeler ve Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı” konulu sosyal değerlendirme toplantısı Kızılcahamam Belediyesi Toplantı ve Nikâh salonunda yapıldı.

Toplantıya Ankara Vali yardımcısı Yıldırım Uçar, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Kızılcahamam Kaymakamı Mustafa Çit, Çamlıdere Kaymakamı Aydın Erdoğan, Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun Ünal, Orköy genel müdürü Prof.Dr. Mustafa Yalçınkaya, Sivil toplum örgütlerinin başkanları muhtarlar ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kızılcahamam kaymakamı Mustafa Çit şunları söyledi “ Kızılcahamam Turizm açısından Ankara’nın en önemli ilçelerinden bir tanesi, Ankara’ya su sağlayan bir ilçe, Allah bu ilçeye Termal sular, Maden Suları, Kaynak Suları, doğal güzellikler vermiş, bunların yanında Jeolojik güzellikler vermiş “ Karagöl, Mahkemeağcin Köyü Mağaraları, Salın Köyü Bazat Sütunları, Fosil ormanı, bu güzellikleri değerlendireceğiz bizden önce bu projenin temelleri atıldı. Bizde bu projeyi uygulayacağız. Artık yurdun değişik bölgelerinden Jeoparkı tanımak için gelen arkadaşlarımız var. Sayın valimiz ve Ankara üniversitesi katkı veriyor herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ankara Vali yardımcısı Yıldırım Uçar şimdiye kadar üç kez turizmle alakalı toplantılar yapıldığını dile getirerek sayın valimiz, Ankara’nın turizmle konuşulmasını istiyor dedi.

Çamlıdere kaymakamı Aydın Erdoğan ise yaptığı konuşmada “Çamlıdere Pelitçik-Yahşiyan ağaç fosil ormanı ile projenin içerisindedir. Projeden yararlanacak yerel halkın eğitimi ve projenin anlatılması gerekmektedir” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ ise yaptığı konuşmada bu proje bizim için çok önemli, Cumhuriyetin kurduğu ilk üniversite olarak görevimizi eksiksiz yapmaya çalışıyoruz ve bu alanda çeşitli girişimlerde bulunuyoruz, bunların en önemlilerinden bir tanesi Kızılcahamam – Çamlıdere Jeopark projesindir. Gerçekten bizim için bu proje çok önemli Türkiye’de bir ilke imza atıyoruz, Jeopark Türkiye için geç kalınmış bir olgu çünkü Türkiye Jeolojik miras açısından çok zengin bir ülke ancak bu mirası koruma ve tanıtma bu mirastan yararlanarak çevredeki yerel insanların ekonomilerine katkıda bulunmak lazım. Bu anlamda geç kaldık diyen Taluğ sözlerine şöyle devam etti güzel bir deyim vardır. “ Hızlı gitmek istiyorsanız, yola yalnız çıkın, ama uzağa gitmek bir işler yapmak istiyorsanız, yola beraber çıkın, bu anlamda biz yola beraber çıktık, kiminle yerel yönetimle, bölge halkıyla ve yöneticilerle, bu anlamda gelinen noktadan çok memnunum dedi.

Toplantıda Çamlıdere - Pelitçik muhtarı çalışmaların biran önce yapılmasını isteyerek projenin çok yavaş işlediğinden yakındı.Çamlıdere doğa dostları derneği ise bundan sonraki toplantılardan bir tanesinin çamlıderede yapılmasını istedi.Jeopark projesinin uygulamaya konulduğu günden buyana yapılan toplantılarda salonların dolmayışı ve toplantıların sönük geçmeside toplantıda dile getirildi.