12 Ayın sultanı Ramazan ayı başladı.

Son yıllarda yaz ayına denk gelen Ramazan ayı imsakiye ve takvimler basılmaya başlandı bile. İlk oruç ne zaman tututalacak diye araştıran mübarek Ramazan'ı dört gözle bekleyen müslüman kardeşlerimizin buna benzer sorularına yanıt vermeye çalıştık. Manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı Ramazan ayınında içinde bulunduğu 3 aylara girmiş bulunmaktayız. Rahmet, mağrifet ve bereket mevsimi olan Ramazan ayı ne zaman? Ramazan ayının ilk iftarına 2016 yılı Ramazan ayı ise 6 Haziran 2016 tarihinde başlayacak. 5'i 6'ya bağlayan gece sahura kalkıp Hicri Razamazan ayının ilk günü oruç tutacağız. Birde mübarek kadir gecesi ne zaman diye soranlarınız mevcut. Kadir Gecesi 1 Temmuz 2016 tarihinde ibadetlerle, dualarla kutlanacak. Bayramda okullar kaç gün tatil diye soranlar için şu an kesin bir bilgi vermek yersiz olacaktır. Çünkü hükümet Ramazan bayramının yaza denk gelmesi ve bu yıl turist sayısındaki azalma nedeni ile uzatabilme ihtimali oldukça güçlü. Ama kesin olan tek şey ise bayram tatilinin 2016 yılı Ramazan Bayramı ise 5-6-7 Temmuz 2016 tarihleri arasında kutlanacak.

 2016 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı 2016 dini günler listesi:

07 Nisan 2016     Perşembe Regaib Kandili

08 Nisan 2016     Cuma Üç Ayların Başlangıcı

03 Mayıs 2016     Salı Mirac Kandili 21 Mayıs 2016   

Cumartesi Berat Kandili

06 Haziran 2016 Pazartesi Ramazan'ın Başlangıcı

01 Temmuz 2016     Cuma Kadir Gecesi

04 Temmuz 2016     Pazartesi Arife

05 Temmuz 2016     Salı Ramazan Bayramı (1.Gün)

06 Temmuz 2016     Çarşamba Ramazan Bayramı (2.Gün)

07 Temmuz 2016     Perşembe Ramazan Bayramı (3.Gün)

KURBAN BAYRAMI 

11 Eylül 2016     Pazar Arefe

12 Eylül 2016     Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)

13 Eylül 2016     Salı Kurban Bayramı (2.Gün)

14 Eylül 2016     Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)

15 Eylül 2016     Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)

02 Ekim 2016     Pazar Hicri Yılbaşı

11 Ekim 2016     Salı Aşure Günü

11 Aralık 2016     Pazar Mevlid Kandili

Oruç

“Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi sakınasınız diye size de sayılı günlerde oruç farz kılındı. İçinizden hasta veya yolcu olan başka günlerde sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlara (zorlukla güç yetirebilenlere veya güç yetiremeyenlere) bir yoksulun -günlük- yiyeceği kadar fidye gerekir. Kim gönüllü bir iyilik yaparsa bu kendisi için bir iyiliktir. Eğer bilirseniz orucu tutmanız sizin için daha hayırlıdır. -O sayılı günler- doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur'an'ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa başka günlerde sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşılık Allah'ı tâzim etmeniz için ve umulur ki şükredersiniz diye -oruçla yükümlü tutup hükümlerini açıklıyor-” (Bakara, 2/183-185).

Diyanet takvimine göre Türkiye Ramazan imsakiyesi

3 ayların en mübareği Ramazan ayı ve içinde bulunan en kutsal gecelerden biri olan Kadir gecesinin müslüman aleminin hayatında önemi çok büyüktür. Faziletleriyle gelen Ramazan ayı hayır ayı, yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yardım ayı ve bütün anlamıyla Kur'an ayıdır. "Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi" ise bu ay içinde yer almaktadır. İslamın 5 şartından biri olan "oruç tutmak" özellikle bu ay yerine getirilmesi gereken bir fazilettir. Ramazan ayı diğer aylar içinde bir başka aydır. Müslüman çoğunluktaki Türk milleti, Ramazan'ı yılda bir defa özenle ve ehemmiyetle misafir olarak kabul eder ve hazırlıklarını buna göre yapmaya çalışır. Bu dünyada yapılması gereken ibadetlerin başında gelen oruç ibatedi kıyamet gününde Allah'ın huzurunda oldukça kıymetli bir zaman dilimidir. Her yıl Ramazan ayının ilk günü ile neşe, hareket ve bir canlılık başlar. Ancak bilinmesi gereken tek şey, insan bu dünyada nasıl yaşamışsa, kıyamet gününde, Allah'ın huzuruna, dünyada işledikleriyle birlikte varacaktır. Götürdükleri iyi ise, mutluluk ve hidayet; kötü ise, acı ve ızdırap olacaktır.