Jeoprak logo yarışması mutlaka katılın

Ankara Üniversitesi’nin öncülüğünde Ankara Valiliği, Kızılcahamam Kaymakamlığı, Çamlıdere Kaymakamlığı, Kızılcahamam Belediyesi ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği-JEMİRKO’nun aktif katılımları ile Türkiye’ nin ilk jeoparkı gerçekleşme aşamasına gelmiştir. “Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı” isimli bu projeye başta Turizm ve Kültür Bakanlığı olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler destek vermektedir. Jeopark, aynı türden çok sayıda veya çeşitli türden bilimsel öneme sahip, jeolojik miras niteliğinde ve bu nedenle de mutlak korunması ve topluma tanıtılması gereken yerleri (= jeositleri) bulunduran, araçla veya yaya olarak gezilebilen doğal alanlardır. Böyle alanlar toplumların doğayı ve doğal olayları görerek öğrendiği eğitim yerleridir. Çokça ziyaretçi alırlar ve oluşan jeoturizm yoluyla yöre insanlarına ekonomik katkı sağlayabilir. Özetle, jeoparklar doğa koruma, eğitim, turizm ve kırsal kalkınma olgularını birlikte taşıyan son yılların gözde projeleridir. Avrupa Jeopark Ağı ve Unesco Dünya Jeopark Ağı bu konuda çalışan, prestijli üst kuruluşlardır.


“Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı” yurt içinde ve yurtdışında duyulmağa ve ziyaretçi almağa başlamıştır. Etkin tanıtım ve yeterli hizmet için başarılı bir işaret, logo ve/veya ambleme gerek vardır. Amblem panolara, broşürlere, yayınlara ve hediyelik eşyalar üzerine işlenecek, ve bütün dünyanın beğenisine sunulacaktır. Sizleri yardıma ve yarışmaya çağırıyoruz. Lütfen amblem tasarlayın ve ülkemizin bu ilk jeoparkını betimleyen siz olun. Yarışmanın parasal ödülü yoktur. İlk üçe giren eserlerin sahipleri, arzu ederlerse proje sahibi kurumların tesislerinde bir hafta ücretsiz misafir edileceklerdir. Önerilerinizi 15 Aralık 2010 gününe kadar bekliyoruz. Amblem seçimi Ankara Üniversitesi elemanlarından kurulu bir jüri tarafından yapılacaktır.
Tasarlamaya yardım etmesi bakımından şu bilgileri aktarmak isteriz. “Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı” iki ilçe sınırları içinde, yaklaşık 2000 km2 lik bir alanda kurulmaktadır. İlk etapta yerleşim merkezleri ve yol ağına yakın 23 jeositin düzenlenmesi ve hizmete açılması planlanmıştır. Jeositlerin sayıları artacaktır. Mevcutların hepsi birbirinden değerli ve yüksek bilimsel öneme sahip olmakla birlikte Pelitçik-Yahşıhan Fosil Ormanı, Güvem Bazalt Sütunları, Beşkonak Balık ve Yaprak Fosilleri uluslararası değerde jeositlerdir. Bir çok ülkede benzerlerinin ayrı jeoparklar yapıldığını görüyoruz. Bu iki ilçe iç Anadolu ile kuzey Anadolu arasında yer şekilleri, iklim ve bitki örtüsü bakımından geçiş teşkil ederler. Kısmen engebeli bir araziye ve göreceli yağışlı bir iklime sahiptirler. Çalı, meşe ve çam ormanları birlikte bulunur. Arazi andezitik ve bazaltik (volkanik) kayalardan oluşmuştur. Aynı nedenle bölgede maden suları ve sıcak sular bolcadır. Jeopark ve bölge hakkında daha fazla bilgi
www.jeoparkankara.com, www.turkjeopark.org, www.jemirko.org.tr adreslerinden, ayrıca Kızılcahamam Belediyesi, Çamlıdere Belediyesi ve iki ilçe Kaymakamlıklarının sayfalarından alınabilir.


Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı Amblem Kurulu
İletişim
Nizamettin Kazancı, Prof. Dr
A.Ü. Müh. Fak. Jeoloji Müh. Bölümü, 06100 Tandoğan/Ankara
Tel. 0312-203 33 73, Faks: 0312-215 04 87
E-posta: kazanci@eng.ankara.edu.tr Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
Son Başvuru tarihi: 15 Aralık 2010