Muhtarlara ormancılara ve köylüye Kene dersi

İl tarım ve  İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından, muhtarlara çiftçilere ve hayvan üreticilerine, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı'na neden olan ‘kene’ hakkında bilgi verildi.

Belediye Düğün salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında,  İlçe Tarım Müdürü Mehmet KUZDERE ve elemanları ile  İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Salih IŞIK  bilgilendirme toplantısına katıldı. Konu ile ilgili vatandaşlara bilgi veren Veteriner Salih IŞIK, kenenin eklem bacaklıların örümcekgiller sınıfından kan emici ve bir dış parazit olduğunu ifade ederek, “Keneler, insan ve hayvan gibi canlıların derilerine yapışarak kanlarını emer. Dişi keneler 3 bin ile 15 bin arasında yumurta bırakabiliyor. Yumurtalarını toprak, yaprak, çöp veya hayvan kılları arasına bırakabilirler. Erginlerinde dört çift bacak bulunur. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar vardır. Deriye rahatça yapışarak hortumlarıyla kan emerler. Yumurtadan çıkan küçüklere larva, bir üst dönemine nimf denilen keneler, genellikle kertenkeleler üzerinde; diğer erginler ise insan, koyun, sığır, köpek gibi memeliler üzerinde parazit olarak yaşarlar. Özellikle dişi kenelerin yumurtlaması için kan emmesi gerekir ve bu şekilde beslenirler" dedi.

İlçe Tarım Müdürü Mehmet KUZDERE ise, anlatılan konulara mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini, yoksa insanın canına mal olabileceğini söyleyerek, bu tür toplantıların bundan sonrada yapılacağını dile getirdi.