Dış işlerine veto şoku

CUMHURBAŞKANI Sezer, Dışişleri müsteşar yardımcılığına atanan 5 diplomatın kararnamesini kendisine danışılmadığı için geri çevirdi. Bakan Gül karara tepki olarak yeni bir kararname hazırlamayacak.

Dışişleri'ne veto şoku

Cumhurbaşkanı Sezer, Dışişleri tarihinde ilk kez beş diplomatın atamasını kendisine danışılmadığı gerekçesiyle veto etti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, giderayak Dışişleri Bakanlığı ile Çankaya Köşkü arasında büyük bir krize yol açacak karara imza attı. Cumhurbaşkanı Sezer, daha önce, görülmedik bir şekilde Dışişleri Bakanlığı'nın siyasetle ilgisi olmayan ve Müsteşar Yardımcılığına atanan 5 kıdemli kariyer diplomatının kararnamesini veto etti.

YENİ KARARNAME YOK

Sezer, Müsteşar Yardımcılığına atanan Uğur Doğan, Selim Kuneralp, Feridun Sinirlioğlu, Ünal Çeviköz ve Haydar Berk ile ilgili kararnameyi dışişlerine geri gönderdi. Alınan bilgiye göre Cumhurbaşkanı ret gerekçesini, bu isimlerin kendisine danışılmadan Dışişleri Bakanı Gül'ün ataması ve Başbakan Erdoğan'ın onayıyla yapılmış olmasını gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'nda büyük şaşkınlığa yol açan gelişmenin adından Abdullah Gül de tepki olarak yeni kararname hazırlanmayacağını ve bu isimlerin vekaleten yeni görevlerine devam edecekleri yönünde karar aldı.

SİYASİ ÇEKİNCE İDDİASI

Diplomatik kaynaklara göre, Dışişleri Bakanlığı tarihinde kariyer diplomatlarına yönelik ilk veto özelliği taşıyan kararın başka gerekçelerinin de olabileceği kulislerde konuşuluyor. Bir iddiaya göre, Sezer'in bu beş isimden bazılarına siyasi nedenlerle çekince koymuş olabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı Sezer tarafından veto edilen müsteşar yardımcılığı kararnamesi için uzun süredir hazırlık yapılıyor ve isimler belirleniyordu.
Sabah