Dış işleri bakanlığından haram uş şerif tepkisi

Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, bölgenin kutsallığına saygı gösteren ve gerilimin daha fazla tırmanmasına mahal vermeyecek bir hareket tarzının benimsenmesini beklediklerini kaydetti.

Açıklamada, İsrail'in, Kudüs'te Harem üş-Şerif'in Mağrip Kapısının önündeki tarihi köprünün kullanılamaz hale geldiği gerekçesiyle, yeni bir köprü yapılması için başlattığı çalışmaların büyük tepkiye yol açtığına ve neticede Filistinli göstericilerle güvenlik güçleri arasında olayların yaşandığına dikkat çekildi.

İslam dünyasının en kutsal mekanlarından biri olan Harem üş-Şerif ile ilgili olarak geçmişte de bazı üzücü olayların yaşandığı hatırlatılan açıklamada, bu bakımdan, geçmişteki olaylardan ders alınması ve yeni gerginlikler yaratacak tutum ve davranışlardan kaçınılmasının gerekli olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Ortadoğu barış sürecinin canlandırılması yönündeki ümitlerin arttığı bir dönemde, bu olumlu havanın korunması için aklıselim ve sorumluluk bilinci içinde hareket edilmesine ihtiyaç bulunduğu belirtildi. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi: "Harem üş-Şerif ile ilgili tek taraflı tasarruflar tüm Müslümanları ilgilendirmekte ve İslam dünyasında büyük bir infiale yol açmaktadır.

Bu itibarla, bölgenin kutsallığına saygı gösteren ve gerilimin daha fazla tırmanmasına mahal vermeyecek bir hareket tarzı benimsenmesini bekliyoruz. Bu görüşlerimizi İsrail tarafının dikkatine getirmekteyiz" Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Türkiye'nin, 1925 yılından bu yana Kudüs'te başkonsolosluğu bulunan yegane İKÖ üyesi ülke olarak gelişmeleri mahallinde yakından izlemeye devam edeceği belirtildi.

AA