Erzurum Olimpiyatı Ermeniler için

Türkiye'ye yeni bir Ermeni kartı açılıyor.. Bizim için nispeten bildik olsa da bu kart biraz daha zorlayıcı. AB, ABD, Ermenistan, seçimler ve ardı ardına gelişen iç olaylar, Ankara’nın seçeneklerini kısıtlıyor. Eldeki kartlar kadar yerdeki kartların da bir dökümü gerekiyor!

İşte açılan Ermeni kartları ve bazı işaretler:

* 2005 yılında ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komisyonu Ermeni soykırımı iddialarını dış politikaya yansıtma kararı aldı. Kararın alınma sürecini açımlayan Eski Türk dostu Demokrat Partili Tom Lantos bile, 1 Mart tezkeresi yüzünden ABD askerlerinin öldüğünü bu yüzden bu kararı desteklediklerini belirtti. 

* Kars - Tiflis- Bakü Demiryolu projesini engellemek isteyen Ermenistan yetkilileri ve ABD Ermeni lobisi üyesi sekiz milletvekili Bakü'den başlayacak ve Gürcistan'ın Akhalkalaki kenti üzerinden Kars'a ulaşacak demiryolunun finansmanına ABD'nin herhangi bir şekilde katkıda bulunmasının yasaklanmasını talep eden bir mektup yazarak Temsilciler Meclisi'ne sundu. Mektupta, demiryolu projesinin mevcut haliyle yapılması durumunda, Ermenistan'ın izolasyonunu artıracağı savunularak. "Bu ülkeyi çok ihtiyaç duyduğu ekonomik büyümeden mahrum bırakacak. Bu durum, ABD'nin ilan edilen politikalarına aykırı olduğu için ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kayıtlara geçecek şekilde bu projeyi kınaması, kritik önem taşıyor" görüşü savunuldu.

* Fransız parlamentosu 'Ermeni soykırımı'nı inkârı suç sayan yasayı onayladı.

* Fransa'dan sonra Arjantin Parlamentosu da  'Ermeni soykırımı'nı inkârı suç sayan yasayı ve 24 Nisan’ı sözde Ermeni soykırımı anma günü ilan eden yasa tasarısını kabul etti.

* Geçtiğimiz aylarda Lübnan'daki askerlerimizi ziyaret eden Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ı protestolarla karşılayan Ermeni Taşnakları "Soykırım iddialarına atıfla, “Katiller arabulucu olamazlar” yazılı pankartlar açtılar.

* Ermeni diasporası ABD'den Ermeni Kenti kurma girişiminde bulundu.

* ABD Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelmesi beklenen Ermeni soykırım iddialarını içeren yasa tasarısı gündeme alındı.

* ASALA militanlarına özenen ABD'li aktör Sylvester Stallone, sözde Ermeni soykırımı iddilarına destek vermek için Çek asıllı Alman yazar Franz Werfel'in "Ermeni Soykırımı" konulu kitabını beyazperdeye aktaracağını söyledi. Stalone'ye Erzurum'dan beş bin protesto mektubu iletildi.

* Ermenilerin üzerine hak iddia ettikleri Erzurum'da 2011 üniversiteler arası kış olimpiyatlarının yapılacağı duyuruldu. Tam da bu noktada azıcık şüphelenmek gerekiyor..  Eurovision'dan Nobel'e yarışmaları siyasi amaçlar doğrultusunda politize ettiği çok bilinen Avrupa, Erzurum'u neden seçti? Elbette bir şehrimizde bu “oyunların düzenlenmesi” hepimize gurur veriyor ama.. Örneğin, Erzurum'da iddialarını desteklemek için akademik çalışmalar yapmak üzere bağlantılar kuruluyor mu, Atatürk Üniversitesi ile bu çalışmalar için yapılmış bir girişim var mı, akademisyen değişimi planlandığı doğru mu türünden soruların yanıtlanması gerekiyor.

* Kars-Tiflis- Bakü Demiryolu projesini engellemeyeceğini anlayan Ermenistan geçtiğimiz günlerde bu yola müdahil olma girişiminde bulundu. Fakat bu istek olumlu karşılanmadı.

* Türkiyeli Ermeni yazar Hırant Dink öldürüldü. Dink, Ermeni milliyetçilerinin desteklemediği vatanını seven önemli bir isimdi. O öldürülerek Türkiye'ye gözdağı verilirken, onun yerine Ermeni milliyetçisi bir isim Türkiye'de öne çıkartılması da hedeflendi mi?

Bunların yanı sıra ABD’de değişen politik konjonktür, Ermeni meselesine her zaman sıcak bakan Demokratların politikada daha etkin olmasını sağladı. Bu konuda girişimlerin hemen başladığına ilişkin duyumlar sıkça gelmeye başladı.

Keza Ermenistan’ın Dink cinayetinden hemen sonra Türkiye’ye “sıcak” yaklaşımı da önemli. Eski tezlerinden farklı hemen hiçbir şey getirmeyen bu yeni ama konjonktür yüzünden sevimli görünen açılım, gerçekten de yeni bir şey söylemiyor