Avaz Avaz Ezan Okunmaz

Vahdet gazetesi yazarı Mehmet Şevket Eygi, ezan için hopalörün şart olmadığını, hoparlör kullanılması zaruriyse de yüksek sesle yapılmaması gerektiğini söyledi. Eygi, "Ezan­la­rı 100 de­si­be­lin üze­rin­de avaz avaz mâ­de­nî ho­par­lör se­siy­le oku­mak ca­hil­lik­tir, eza­na ve din­le­yen­le­re eza ver­mek­tir. Ma­ale­sef Di­ya­net, bun­ca hak­lı şi­ka­ye­te rağ­men bu işi hal­le­de­mi­yor, bir dü­ze­ne ko­ya­mı­yor. “dedi.

Eygi'nin yazısının o bölümü şöyle:

"Ben­de­niz bir Müs­lü­man ola­rak Eza­nı kut­sal bi­li­rim ve ona bü­yük say­gı gös­te­ri­rim. La­kin ezan baş­ka şey­dir, ho­par­lör de­ni­len ci­haz baş­ka şey­dir. Lü­zu­mu, za­ru­re­ti, fet­va­sı, ruh­sa­tı var ise ezan ho­par­lör­le oku­na­bi­lir ama mut­la­ka  ba­zı ku­ral­la­ra dik­kat edil­me­si ge­re­kir. Bun­la­ra dik­kat edil­mez­se ho­par­lör çir­kin ve mu­zır bir bi­d’­at olur. Ho­par­lör fe­ti­şiz­mi ayıp­tır, gü­lünç­tür, me­de­nî Müs­lü­ma­na ya­kış­maz.. Ho­par­lö­rün se­si­ni, ka­nu­nun li­mit ka­bul et­ti­ği 65 de­si­be­lin üze­ri­ne çı­kart­mak be­de­vî­lik­tir. Akus­tik il­mi­ne ve tek­ni­ği­ne dik­kat edil­mez­se, ho­par­lör, çok gü­zel oku­nan bir eza­nı bo­za­bi­lir. Ezan­la­rı 100 de­si­be­lin üze­rin­de avaz avaz mâ­de­nî ho­par­lör se­siy­le oku­mak ca­hil­lik­tir, eza­na ve din­le­yen­le­re eza ver­mek­tir. Ma­ale­sef Di­ya­net, bun­ca hak­lı şi­ka­ye­te rağ­men bu işi hal­le­de­mi­yor, bir dü­ze­ne ko­ya­mı­yor."

1- EZAN, minareye çıkarak şerefeden okunur.

2- Ezan, sesi güzel olan ve okumasını bilen müezzin tarafından okunur.

3- Sesi bed olan ve okumasını bilmeyenlere ezan okutturulmaz. (Başka kimse yoksa ve zaruret varsa okuyabilir).

4- Avaz avaz, yırtınarak, ciyak ciyak ezan okunmaz.

5- Cami içinde ve dışında hoparlör kullanılması gerekiyorsa, ses yükseltme tesisatı diplomalı, ehliyetli ve ruhsatlı akustik uzmanları tarafından kurulur. Akustikten anlamayan cahillere kurdurulmaz.

6- Hoparlör ve mikrofon statü değildir, ihtiyaç varsa kullanılır.

7- Hoparlörün ses şiddeti 65’i, bilemediniz 75’i geçmemelidir.

8- 100 desibelin üzerinde ezan okumak ezana zarar verir.

9- Sabah namazında camide on iki cemaat var. İmamın önünde bir sabit, yakasında bir de seyyar mikrofon var, bu gülünçtür, ayıptır.

10- Öyle harika ezanlar okunmalıdır ki, namaz kılmayanlar ve gayri müslimler bile kalkıp ezanı dinlemelidir.

11- Ezan, İslam’ın sesli bayrağıdır.

12- Hoparlörleri, duyanların ve dinleyenlerin duyu organlarına zarar verecek şekilde açmak İslam’a Ümmete ve Ezana hıyanet olur.

13- Ezanı dinleyen bazı turistler büyük zevk ve haz almalı, İslam’a ısınmalı, bazısı ihtida etmelidir (Müslüman olmalıdır).

14- Hoparlörü sonuna kadar açıp bed sesle ezan okuyanlar, bazı fasık kimselerin küfre düşmesine yol açar ve büyük vebal altında kalır.

15- Müezzinlerin güzel sanat kültürüne sahip olmaları, gönül ehli bulunmaları gerekir.

16- Efendimizin (Salat ve selam olsun ona) “Benden sonra peygamber gelecek olsaydı, bu Ömer el-Fâruk olurdu” buyurduğu Hz. Ömer radiyallahu anh, “Mü’minlerin emîri olmasaydım, müezzinlik yapardım” diyerek ezan okumanın kadrini, kıymetini, şerefini bizlere beyan buyurmuştur.

17- Ümmetin şerefli, güvenli, haysiyetli, ruh asaletine sahip dindar çocuklarından, sesi güzel ve müzik kulağına sahip olanları seçilmeli ve ehliyetli üstadların eğitim verdiği Ezan Okuma Konservatuarı’nda yetiştirilmelidir.

18- Hoparlör fetişistlerine kesinlikle ezan okutturulmamalıdır.

19- Bilhassa sabah ezanları okunurken şehir vecd ve ulvî heyecanlar içinde ayağa kalkmalıdır.

20- Her hâlükârda gönülsüzlere, ehliyetsizlere, bedevî kültürlülere ezan okutturulmamalıdır.