2 milyon kişi zehirli su içiyor

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Emet Borik Asit Tesisi Atık Barajı'ndan, normalden 180 kat daha yüksek oranda arseniğin yeraltı sularına karıştığını kaydederken, “Bu bölgede üretilen suları Meclis de alıyor. Kullandığımız suyun sağlıklı olup olmadığı konusunda endişe duyuyorum” dedi.

Tacidar Seyhan parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Emet Borik Asit Tesisi Atık Barajı'ndan su yataklarına zehirli atıkların devlet tesislerinden akıtıldığını ifade etti. Seyhan, Kütahya'nın Emet ilçesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in 2003'te üretime açtığı borik asit tesisinin atık barajının sağ tarafında meydana gelen çatlakların yol açtığı ve 3 yıldır seyirci kalınan zehirli atıkların, çevreye ve insan yaşamına zarar verdiğini söyledi.

Fabrikanın üretime başlamasının ardından atık barajının sağ tarafındaki setlerin altında meydana gelen kaçağın biriktiği kuyulardan, periyodik numune alındığını anlatan Seyhan, alınan örneklerde bir litrede olması gereken arsenik seviyesinin 180 kat, borik asitin 6 bin kat, sülfatın ise 20 kat fazla olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Seyhan, Eti Maden Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı üç raporda tesisin atık barajından 40 bin ton bor ile sülfatın, normalden 180 kat daha yüksek oranda arsenikle birlikte yeraltı sularına karıştığının tespit edildiğini bildirdi.

Tacidar Seyhan, buradaki yeraltı sularının, Gelenbe Deresi üzerinden Emet Çayı'na, buradan da Kara Çay ve Mustafa Kemal Paşa Çayı yolu ile Ulubat Gölü'ne ulaştığını anlatırken, Emet ve Mustafa Kemal Paşa Çayı'nın aktığı güzergahta 2 milyon 174 bin 66 kişinin yaşadığına dikkat çekti. Başta Hilmi Güler ve Osman Pepe olmak üzere yetkileri duyarsızlıkla suçlayan Seyhan, “Bu katliamdan, iki bakanlık sorumludur” dedi.

Seyhan, TBMM’de kullanılan suyun dahi sağlıklı olup olmadığı konusunda endişeleri bulunduğunu ifade ederken, hangi markanın o bölgelerde su ürettiğinin bilindiğini ve o bölgelerde üretilen suların Meclis tarafından da satın alındığını söyledi.